Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A nagy cukoréhség

Diéta Pláza - 2022. 02. 19. 00:20:15

 

A cukoréhség sokak számára ismerős, és nemcsak a fogyózók szenvednek tőle. Időről időre előjön, és akkor jaj a kamrában tárolt lekvárnak, a dugi gumicukornak, vagy irány a sarki réteses….. Ismerős, ugye? Ha te is szenvedsz tőle, van pár egyszerű szabály, amellyel kiküszöbölheted.

A nagy cukoréhség – Diéta Pláza

Figyeld meg, mikor tör rád: ha az étkezés után pár órával jön elő, valószínűleg az az oka, hogy az étkezésedben nem volt elég a szénhidrát aránya. Szénhidrát nélkül a szervezetednek egyszerűen nincs elég energiája a működéshez, és a cukoréhséggel hisztérikusan küldi az üzeneteket neked, hogy gyorsan egyél valami jó cukrosat. A lassan felszívódó szénhidrátokkal beviheted a szervezetedbe a szükséges makrotápanyagokat, ráadásul ezek az emésztésednek is jót tesznek és tovább telítenek.

 

Az is lehet, hogy egész egyszerűen kevés ételt fogyasztasz, nem elég a működéshez. Ha túl kicsik az ételadagjaid, a szervezeted nem tud mit energiává átalakítani, és bepánikol. Egyszerűbb, ha mindennap megfelelő mennyiséget eszel (erre már vannak jó kis kalkulátorok, mi a megfelelő mennyiség), így elkerülheted, hogy felesleges cukros dolgokkal tömd a hasad.

A nagy cukoréhség – Diéta Pláza

És mi van az alvással? A két „éhséghormon”, a leptin és ghrelin szintje az alvástól is függ. A ghrelin éhségérzetet kreál, a leptin pedig azt jelzi a szervezetednek, hogy nem kell többet enned. Ha nem alszol eleget, a leptin-érzékenység csökken, a ghrelintermelés pedig nőni kezd – ennek következtében pedig éhségrohamokkal reagál a szervezeted. Kevés alvással – több evés. Ilyen egyszerű.