Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tavasz – Kezdődik a zsongás

Kicsit foglalkozzunk ilyenkor a tavasszal fontos dolgokkal. Mint például azzal, hogy a hideg idő végeztével szervezetünk és lelkünk is elkezd átállni egy másik működésre.

 Kezdődik a zsongás – Diéta Pláza
A tavaszt pszichés működésünk metaforájaként értelmezve érdemes úgy kezelni, mint a lehetőségek kezdetét, ami abban különbözik az újévi fogadalmainktól, hogy ilyenkor a változtatásban élettani folyamataink is támogatnak minket.
Az emberi szervezet az egyre hosszabbá és melegebbé váló napok hatására kevesebbet termel a melatonin nevű alváshormonból, viszont több endorfint, azaz úgynevezett boldogsághormont és szexuális hormont választ ki.

 

A ragyogóan kék égbolt, az első tavaszi virágok illata vagy a hajnali madárcsicsergés pozitívan hathat erre az élettani folyamatra. Amikor a fák is virágba borulnak, visszavonhatatlanul beköszönt a tavasz, és ezt még a legfeszítettebb napunkon is észrevesszük. Talán nem is tudatosan, inkább csak egy futó érzelemként éljük meg, mégis hatással lehet az egész közérzetünkre.

Nem meglepő tehát, hogy a téli bezártság után a szabadba vesszük az irányt, a legkedveltebb tavaszi tevékenységek közé a kirándulás, a séta és a kerékpározás tartozik, utóbbit a férfiak, előbbit a nők kedvelik jobban.

Kezdődik a zsongás – Diéta Pláza

Szívesen napozunk az első tavaszi napsütésben. Nem véletlenül. Az ideális mennyiségű napfény csökkenti a bennünk felgyülemlett stresszt, ráadásul ezt akár már néhány percnyi kinn tartózkodással elérhetjük. Az a tapasztalat, hogy az ember ösztönös vágyait olykor érdemes követni, mert a hívogató tavaszi napsugaraknak valójában pozitív élettani hatása is van. Természetes mozgási energiánk aktivizálódik, felkelünk a fotelből és elindulunk a szabadba.

Az emberek többsége egyértelműen pozitív hangulati változást érez magán, többet mosolyog, ilyenkor úgy érezzük, tavasszal könnyebben nézünk szembe a nehézségekkel és oldjuk meg problémáinkat.

A tavaszi napsugár és az első meleg napok befolyásolják az érzéseinket is. Az utcán kedvesebben nézünk egymásra és konfliktusainkat is más érzelmi alapról kezdhetjük megoldani. Sokan átélnek egyfajta „könnyedség” érzést, ami azt jelzi, valóban megindul az emberi testben a hormonális változás. A kommunikációnk élénkebbé válhat, a tervek szövögetése és a barátokkal való találkozások mind arról árulkodnak, hogy megnő az igényünk a társas kapcsolatokra. A nappalok meghosszabbodása pozitív érzelmeket és vágyakat indít be.

Tavasszal mindenki szívesen megszabadulna néhány kilótól – Diéta pláza

Mindez a tavaszi fáradtság ellenére van így, amely tízből kilenc embert érint, és ami ellen a többség megpróbál tenni. Sokan a napsütés és a szabad levegő jótékony hatásában bíznak, míg majdnem minden második ember vitaminokat szed. Gyümölcsre, zöldségre is többet költünk tavasszal, változatosabban kezdünk el étkezni, mint télen. 

Minden kellemetlen tünete ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ugyan nyűgösek lehetünk az első tavaszi hetekben, ez azonban attól van, hogy a tavaszi átállás tovább emészti a tél során egyébként is megfogyatkozott energiatartalékainkat.

A fáradtságérzet kialakulását elsősorban az „alvási hormon” és a „boldogsághormon” szintjének szezonális ingadozása okozza. Azért érdemes figyelni ösztönös igényünkre a mozgást illetően, mert a már ismert hatásai mellett ilyenkor fokozott szerepet kap a testmozgás (edzés) során felszabaduló endorfin, amely jó közérzetet biztosít. Ez pedig enyhíteni kezdi a depresszív érzelmeket és a testi fáradtság érzését is.

 

Tavasszal mindenki szívesen megszabadulna néhány kilótól és a fiatalabb generáció is szeretne változtatni a külsején. A top három tevékenység, amelyet szinte kötelező megtenni tavasszal: a kirándulás, a kertészkedés és a nagytakarítás.

A tavasz és a kilók témája a nők körében régóta kitüntetett probléma. Kezdenek lekerülni a mindent burkoló nagykabátok, és ez olyan, mintha valami paraván mögül kellene előbújni. A tavaszi átalakulás azonban akkor hatékony, ha nem szorongáskeltő, ha valakinek az önértékelése és az önbizalma a helyén van, tehát nem halogat, hanem lendületesen belekezd valamibe. Ez lehet a táplálkozási szokások átalakítása, de akár egy fogyókúra is. Ami azonban nem jó, ha ezt a szorongás indítja be, és nem egy pozitív érzelmekkel társított igény.

Összeállítottunk néhány tavaszi csomagot, amelyben minden benne van, amire szükséged lehet a nagy tavaszi beinduláshoz: