Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ragyogó és dús haj – amire minden nő vágyik

Rég elmúltak azok az idők, amikor vitamint maximum az influenzaszezon közeledtekor kezdtünk el szedni. Berobbantak a piacra a szépségvitaminok, ezen belül is a hajvitaminok, amelyek közül jópár nagyon hasznos és bizonyította különleges hatékonyságát.

Csillogó és dús haj – amire minden nő vágyik – Diéta Pláza

Fontos tudni

  • A hajad körülbelül 1-1,5 centit nő egy hónapban, tehát évente akár 18 centit is nőhet bármiféle stimulálás nélkül. Persze ehhez fontos, hogy a hajvégek ne töredezzenek.
  • A hajhullás teljesen normális folyamat – egy bizonyos határig. Napi 100-150 hajszál kihullása tekinthető természetesnek, ez a hajszálak természetes cserélődése. Azonban átlagban napi 150 szál feletti hajveszteség esetén már valamilyen kezelendő egészségügyi probléma állhat a háttérben. Ha tehát nagymértékben hullik, vagy foltokban hullik a haj, nem hajvitaminra, hanem orvosra van szükség.

Mit vethetsz be az egészséges és ragyogó hajért?

Nézzük a hajnövesztő szereket. Egyre több hajnövesztő és hajhullást gátló készítmény kapható a piacon, egyes szerek kívülről stimulálják a hajhagymákat, míg mások belülről táplálják őket.  Azt, hogy a hajad milyen gyorsan nő, főként a hajhagymáid és a fejbőröd egészsége határozza meg. A hajhagymáidat elsősorban belülről, a fejbőrödet pedig kívülről tudod táplálni. A hajnövesztő samponok, hajszeszek és tonikok a fejbőr vérkeringését serkentik, így a hajhagymák több tápanyagot fel tudnak venni a fejbőr hajszálereiből. 

Mit vethetsz be az egészséges és ragyogó hajért? – Diéta Pláza

És itt jön a következő lépcsőfok: ehhez ugyanis az is kell, hogy a szervezeted semmilyen tápanyagban ne szenvedjen hiányt, és a véredben megtalálhatóak legyenek ezek az alapanyagok, vitaminok. Itt jönnek képbe a vitaminkészítmények.  

Ha javul a hajhagymák tápanyagellátása, azzal nem csak a hajhullás folyamata lassul le, hanem az új, erős hajszálak növekedése is látványosabb lesz. 

Ha a sérült hajvégek folyamatosan eltöredeznek, hiába növekszik a haj, mégsem nő a hossza a töredezés miatt. De ha kívülről is ápolod a hajadat megfelelő sampon, balzsam, hajpakolás vagy hajolaj rendszeres használatával, ha biztosítod a hajhagymáid számára szükséges tápanyagokat, és gondoskodsz a fejbőröd megfelelő hidratáltságáról és vérellátásáról (ehhez sokszor egy fejmasszázs is elegendő), akkor hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a hajad optimális ütemben növekedjen, és megelőzd a töredezést is.

Milyen vitaminokra van szüksége a hajadnak?

A hajad számára a legfontosabb vitaminok és nyomelemek az A-, E- és D-vitamin, a biotin (B7-vitamin), a B12-vitamin, valamint a jód, a cink és a vas. Ha ezekből megkapja szervezeted a napi szükséges mennyiséget, akkor elkerülheted, hogy a vitaminhiány miatt az átlagosnál több hajszálad hulljon ki.  

A recept egyszerű

  • Folyamatos vitamin- és nyomelempótlás
  • Megfelelő tisztítás és tápanyagpótlás (samponok, balzsamok, pakolások)
  • A hajhagymák mechanikus stimulációja (fejmasszázs) 
  • Kiegyensúlyozott táplálkozás
  • Kevés stressz vagy jó stresszkezelési mechanizmusok