A 8 szuper májvédő élelmiszer
A májad az a szerved, amely lebontja a méreg- és salakanyagokat, mint például az alkohol, a gyógyszermaradványok és az anyagcseréd melléktermékei.
Bármiféle káros, ártalmas, mérgező anyag kerül be a szervezetedbe, az végül a májadban fog kikötni, neki kell megdolgozni ezeket az anyagokat. Épp ezért annyira fontos óvni az egészségét, olyan ételekkel, melyek tisztítják és regenerálják.
Grépfrút
A grépfrútban található két antioxidáns, a naringenin és a naringin természetesen védik a májat. A gyümölcs csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, plusz védi a sejteket.
Dió
A dió a legjobb, amit a szervezetünknek adhatunk, ősidők óta kúrálják vele a májat. Rengeteg argint tartalmaz, és még glutationt, omega-3 zsírsavat, melynél jobban semmi sem támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait. Segít, hogy a zsírok ne halmozódjanak fel a májban, és nem utolsósorban abban, hogy erős sejtmembránok képződjenek a májsejtek körül.
Cékla
A cékla gazdag a betalain nevű antioxidánsban, amely színét is adja, ez jót tesz a szív egészségének. Számos tanulmány mutatja, hogy a céklalé fogyasztása csökkenti a máj oxidatív károsodását, ráadásul emeli a méregtelenítő enzimek mennyiségét is.
Zöld leveles zöldségek
Bizonyított tény, hogy a leveles zöldségek védik a májat, semlegesítik a szervezetbe kerülő veszélyes fémeket, kemikáliákat, növényvédő szereket, amelyek az ételen vagy a belélegzett levegőn keresztül jutnak a szervezetbe. A rukkola, a spenót, a cikória fokozza az epe termelődését, így segít kiüríteni a szervezetet.
Fokhagyma
Megosztó, az biztos, de tény, hogy a fokhagyma rengeteg olyan ásványi anyagot tartalmaz, amelyek kifejezetten jótékony hatással vannak a máj működésére. A szelén például segíti az antioxidánsok működését, és méregteleníti a szervezetet. Az arginin nevű aminosav segít ellazulni a vénáinknak, és csökkenti a vérnyomást a májban.
Alma
Napi egy alma, ahogy a népi gyógyászat is ajánlja. Az alma nemcsak finom, de a benne lévő pektin megtisztítja a szervezetet, kisöpri a méreganyagokat az emésztőrendszerből, így leveszi a terhet a májról.
Kurkuma
Gyönyörű színt ad a húslevesnek, mellesleg viszont a kurkumában található polifenol, a kurkumin képes regenerálni a máj szöveteit.
Citrom és lime
Számtalan jótékony hatásukon kívül fontos, hogy a szervezetbe került méreganyagokat vízben oldódó anyagokra bontja, amelyek így könnyedén távoznak, ahelyett, hogy lerakódnának.