Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a flexitáriánus diéta?

Van egy diétarangsor, amelyet minden évben elkészít a U. S. News, amelyekre emberek milliói esküsznek. Ezeket nemcsak a sikeres diétázók, hanem táplálkozási szakemberek és orvosok is bátran ajánlják, hiszen jótékony hatással vannak az emésztésre, a szívre és az immunrendszerre is. Ezen a listán tavaly és idén is a mediterrán diéta lett az első.

flexitáriánus diéta – Diéta Pláza

Ebben a rangsorban most bronzérmet kapott a flexitáriánus diéta, amelyet nem sokan ismernek hazánkban. Főként a növényi alapanyagok dominálnak benne, de azért tartalmaz húst és tejtermékeket is, bár csak nagyon kis mennyiségben.

Az állati eredetű ételekben általában magasabb a telített zsírsavak aránya, a tejtermékek pedig gyulladásfokozók, így a szervezet és az emésztés felszabadul, másrészt az ilyen jellegű diéták elősegíthetik a föld megmentéséért folytatott küzdelmet is, hiszen jóval kisebb környezetterheléssel állíthatók elő az alapanyagok. 

A magvak és a hüvelyesek felelnek a megfelelő fehérjebevitelért, a napi szükséges kalóriabevitelt pedig az étrendnek köszönhetően nem állati eredetű ételekből, hanem zöldségekből fedezi a szervezet, ami a fogyást is beindítja. Mivel a diéta a makrókra is nagyon odafigyel, így a diétát követő nem szenved hiányt semmilyen szükséges tápanyagból, vitaminból és nyomelemből.

Mintaétrend egy napra:

Reggeli:
100 gramm müzli (zabpehely, magok, mazsola) vagy zabkása
fél deci narancslé
50 gr joghurt
negyed alma
tejeskávé (1 dl tej)
Tízórai:
25 gr dió
fél alma
Ebéd:
150 gr sült és párolt zöldség (sütőtök, brokkoli, cékla, kelkáposzta)
2 db fasírt
100 gr főtt barna rizs
Uzsonna:
tejfölös túró (kb 150 gr)
mazsola vagy egy kisebb fürt szőlő