Mi az a flexitáriánus diéta?
Van egy diétarangsor, amelyet minden évben elkészít a U. S. News, amelyekre emberek milliói esküsznek. Ezeket nemcsak a sikeres diétázók, hanem táplálkozási szakemberek és orvosok is bátran ajánlják, hiszen jótékony hatással vannak az emésztésre, a szívre és az immunrendszerre is. Ezen a listán tavaly és idén is a mediterrán diéta lett az első.
Ebben a rangsorban most bronzérmet kapott a flexitáriánus diéta, amelyet nem sokan ismernek hazánkban. Főként a növényi alapanyagok dominálnak benne, de azért tartalmaz húst és tejtermékeket is, bár csak nagyon kis mennyiségben.
Az állati eredetű ételekben általában magasabb a telített zsírsavak aránya, a tejtermékek pedig gyulladásfokozók, így a szervezet és az emésztés felszabadul, másrészt az ilyen jellegű diéták elősegíthetik a föld megmentéséért folytatott küzdelmet is, hiszen jóval kisebb környezetterheléssel állíthatók elő az alapanyagok.
A magvak és a hüvelyesek felelnek a megfelelő fehérjebevitelért, a napi szükséges kalóriabevitelt pedig az étrendnek köszönhetően nem állati eredetű ételekből, hanem zöldségekből fedezi a szervezet, ami a fogyást is beindítja. Mivel a diéta a makrókra is nagyon odafigyel, így a diétát követő nem szenved hiányt semmilyen szükséges tápanyagból, vitaminból és nyomelemből.
Mintaétrend egy napra:
100 gramm müzli (zabpehely, magok, mazsola) vagy zabkása
fél deci narancslé
50 gr joghurt
negyed alma
tejeskávé (1 dl tej)
25 gr dió
fél alma
150 gr sült és párolt zöldség (sütőtök, brokkoli, cékla, kelkáposzta)
2 db fasírt
100 gr főtt barna rizs
tejfölös túró (kb 150 gr)
mazsola vagy egy kisebb fürt szőlő