Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mitől jó egy fogyókúra? A 7 fő alapvetés, amire figyelj

Az első és legfontosabb: bármilyen fogyókúra csak akkor jó, ha igazi, ha tényleg működik, ha nem csak mindig másoknak vannak eredményeik, hanem érzed, hogy te is fogysz tőle, ha vannak látványos változások – azaz ha van sikerélmény. 

Mitől jó egy fogyókúra – Diéta Pláza

1.

Az első és legfontosabb: bármilyen fogyókúra csak akkor jó, ha igazi, ha tényleg működik, ha nem csak mindig másoknak vannak eredményeik, hanem érzed, hogy te is fogysz tőle, ha vannak látványos változások – azaz ha van sikerélmény. Ami fontos, az a türelem a kezdeteknél – ne várj 3 nap után nagy változást. Ne méregesd kétnaponta a súlyod, adj időt a fogyókúrának. Ha működik, pár hét múlva már lesz eredmény! Ilyenkor figyelj oda, hogy ne bízd el magad, hogy ne csalj, hogy tarts ki továbbra is.

2.

Egy fogyókúra akkor jó, ha a diéta, amit alkalmazol, hosszú távon tud működni számodra, ha az első, nehezebb átállási időszak után már nem érzed nehéznek, komfortosan együtt tudsz vele élni, nem okoz folyamatos kínszenvedést a betartása. Sőt, akár meg is szeretheted, hogy van rendszer az életedben.

3.

Egy fogyókúra akkor jó, ha életmóddá alakul. Ha csak ideig-óráig veted be, ne csodálkozz, ha nálad is bekövetkezik a jojó-effektus, aminek következtében a végén akár többet is nyomhatsz, mint amennyivel elkezdted. Inkább kezdd kisebb lépésekkel, a drasztikus változtatások sokkolhatják is a szervezeted. 

4.

Egy fogyókúra akkor jó, ha egészséges, ha a szervezeted nincs megvonásban, nem éhezik tápanyagokra és vitaminokra, ha mindent megkap, ami az egészséges működéséhez szükséges. A diéta akkor működik, ha van benne megfelelő rost, és úgy van összeállítva, hogy az életkorodhoz, fizikai aktivitásodhoz, genetikádhoz, esetleg meglévő betegségeidhez igazított makro- és mikrotápanyagok mind-mind megfelelő arányban vannak benne. Ha egyedül nem boldogulsz, inkább kérj segítséget táplálkozási szakértőtől.

5.

Egy fogyókúra akkor jó, ha az új étrend illeszkedik az életedhez, a napirendedhez, a munkád jellegéhez.
Ezt úgy értjük, hogy ha például olyan a munkád, ami nem engedi meg a munkaidőn belüli többszöri nyugodt étkezést, mert csak egy egyórás ebédidő van, amivel gazdálkodhatsz, akkor ne válassz olyan fogyókúrát, ami a napi 5-7-szeri étkezést kívánja meg tőled, vagy olyat, amely előírja, hogy mindig ugyanabban az időben étkezz – miközben mondjuk teljesen kiszámíthatatlan, mikor jutsz el oda, hogy gyorsan bekapj valamit.

6.

Egy fogyókúra akkor jó, ha a diétád illik az ízlésedhez. Nem biztos, hogy neked való a ketodiéta, ha nem vagy nagy húsevő, és nem neked való például a mediterrán fogyókúra, ha nem vagy nagy barátja a sok zöldségnek, vagy nem bírja a gyomrod az olivaolajat. Számtalan hatékony fogyókúrás étrend létezik, válassz olyat, amelyet élvezni is tudsz, olyan ételekkel, amelyeket szeretsz, vagy meg tudsz szeretni.

Mitől jó egy fogyókúra – Diéta Pláza

7.

És nem utolsósorban: egy fogyókúra akkor jó, ha nem csak a diétáról szól. Hogy még miről? A mozgásról például. Ha csak tespedsz a kanapén, hogy akarsz megfelelő mennyiségű kalóriát elégetni? A mozgással nő szerveid oxigénellátottsága, javul az anyagcseréd, az emésztésed, ennek következtében szebb lesz a bőröd, az érfalaid rugalmasabbak lesznek, a plakkok, lerakódások csökkennek,…. de ne is kelljen elmagyarázni, miért jó, ha mozog az ember. Keress egy szimpatikus mozgásformát, és csapj bele!